Ana Sayfa Uncategorized Yaratıcı Drama (Yaratıcılığı Geliştirme 4)

Yaratıcı Drama (Yaratıcılığı Geliştirme 4)

415
0

Tema: Yaratıcılığı geliştirme
Kazanımlar:
*Yaratıcı dramanın özelliklerini kavrar.
*Yaşadığı bir problemi nasıl çözebileceğini açıklar.
*İletişimde jest, mimik ve beden dilinin önemini kavrar.
*Grup içinde yapılan bir çalışmaya katkıda bulunur.
*insanlar arası sağlıklı bir iletişimin önemini kavrar.
Kullanılacak Araç – Gereç: Müzik, gözleri bağlamak için bez, ip

ÖĞRETME – ÖĞRENME SÜRECİ
ISINMA VE OYUN (Giriş Süreci)

      * Öğrenciler sınıfın ortasına gelirler. Öğrenciler birbirlerinin bellerini tutarak arka arkaya dizilirler. Sonra grup daire şeklinde yürümeye başlar. Öğretmen hareketli bir müzik başlatır. En öndeki öğrenci bir hareket yaparak yürümeye devam eder. Yaptığı hareketi arkasındaki öğrenciler taklit ederler. Öndeki öğrenci arkaya geçer. Onun arkasındaki başka bir hareket yapar ve öğrenciler aynı hareketi taklit etmeye çalışırlar. Oyun bu şekilde bütün öğrenciler hareket yapıncaya kadar devam ettirilir.

1) Yankı
       Öğrenciler sınıfın ortasında 4 veya 5 kişilik gruplar oluştururlar. Gruplar buldukları bir sesi yankı halinde çıkarmaya çalışırlar. Öğretmen gruplara çalışmalara için ses verebilir. Örneğin; A harfi ile çıkan nidalar, E harfi ile çıkan nidalar gibi. Gruplar sırayla çalışmalarını sergilerler. Not: Öğrenci düzeyine göre öğretmen ses ve yankı ilişkisin örnekler ile açıklar.
2) Şekil
      Öğrenciler 4 veya 5 kişilik gruplar oluştururlar. Gruplardan biri sınıfın ortasına gelir ve öğrencilerin gözleri bez ile bağlanır. Yeterli uzunlukta bir verilir. Öğrenciler ipi iki elleriyle tutarlar. Öğretmenin komutlarıyla öğrenciler öğretmenin söylediği geometrik şekilleri yapmaya çalışırlar. ( Şimdi kare olun! Üçgen yapıyoruz.) gibi. Sonra öğrencilerin gözleri açılır ve şekli ne kadar doğru yaptıkları üzerinde konuşulur. Gruplara sırayla bu çalışma yaptırılır.
DRAMA ETKİNLİĞİ VE DOĞAÇLAMA (Geliştirme Süreci)
       *İç Ses – Dış Ses: Öğrenciler 4 gruba ayrılırlar. Birinci ve ikinci grupla üçüncü ve dördüncü gruba aynı konularda çalışma yapacakları söylenir. Gruplardan iki kişi canlandırmayı yapar. Diğer iki ise canlandırmayı yapan kişilerin iç sesleridir.
1. ve 2. Grup: Öğrencilerden biri beslenmesine dikkat eden düzenli spor yapan –kişidir. Diğeri ise o kişiyi kıskanan fakat ona karşı iyi niyetli görünen sağlığına dikkat etmeyen kişidir. Diğer iki öğrenci ise iç sesleridir. Grupların amacı yemeğe gitme ve gitmeme konusunda canlandırma yapmalarıdır.
3. ve 4. Grup: Öğrencilerden biri çürümüş meyve sebze satan bir manavdır. Diğeri ise alışveriş yaparken çok titiz davranan ve yiyecekleri itina ile seçen müşteridir. Diğerleri ise i sesleridir. Grupların amacı manav ile müşterinin arasında geçen alışverişi canlandırmaktır.
       *Bütün öğrencilere A4 kağıdı verilir. Kağıdın iki ana bölümü olduğu açıklanır. Kağıdın üst kısmı gökyüzü, alt kısmı ise yeryüzüdür. Öğrencilerden bu açıklamaya uyan birer resim yapmaları istenir. Çalışmalar bittiğinde kağıtların birleştirileceği söylenir.
        
     *Doğaçlama: Öğrenciler 4 gruba ayrılırlar. Öğretmen her gruba canlandırmaları için aynı konuyu verir. Gruplara çalışmalarını hazırlamaları için yeterli süre verilir.
Doğaçlama konusu: Küçük bir kasabada yaşan iki kişi ilk kez büyük bir şehre gidip geziyorlar. Birincinin amacı; bu şehre geldiği için çok heyecanlı ve çok mutlu. Büyük bir neşeyle şehri dolaşıyor. İkincinin amacı; büyük şehri gezmekten hiç mutlu değil ve sürekli neden buraya geldim diye söyleniyor. Çünkü kalabalıktan korkmuş durumda.
DEĞERLENDİRME VE PAYLAŞIM (Sonuç Süreci)
         *Öğretmen çalışmalar ile ilgili öğrencilere sorular yöneltir. (Çalışmalar hoşunuza gitti mi? vb.) Sınıfın ortasına toplanan öğrenciler sorunun ardından kendi fikirlerine göre sınıfın değişik yerlerine dağılırlar. Sınıfın ortasına ne kadar ve dik durularsa fikirleri o kadar olumludur. Sınıfın ortasından ne kadar uzaklaşır ve ne kadar bükülürlerse fikirleri o kadar olumsuzdur. Öğretmen her sorunun ardından gönüllü öğrencilerin olumlu ve olumsuz fikirlerini sorar.
         *Dengeli ve düzenli beslenmenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi üzerinde durulur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz