Ana Sayfa Rehberlik Yazıları Siber Zorbalık

Siber Zorbalık

224
0

SİBER ZORBALIK NEDİR?

 Siber zorbalık, kasıtlı ve sürekli olarak bir kişiye rahatsız edici elektronik doküman göndermek olarak tanımlanabilir. Sanal zorbalar kurbanlarını, sosyal paylaşım ağlarında (MySpace, Friendster, Orkut, Facebook vb.) bulunan ilan panolarında yer alan karalayıcı mesajlar, müstehcen resim ve yazılar, taciz edici, rahatsızlık verici anlık mesaj ve e-posta yoluyla taciz etmektedirler. Ayrıca, kendi web sitelerini kurarak, iftira ve zarar verici içerikleri kullanmakta ve bunları yaymaktadırlar. Taciz edici ya da zarar verici içerikler ve mesajlar aynı zamanda cep telefonları aracılığıyla da gönderilmektedir.

 SİBER ZORBALIK HAKKINDA  KONUŞMAK

Çocuğunuzla samimi bir iletişim yolunu açık tutun ve bunu geliştirin. Araştırmalar, online etkileşim hakkında, velilerin ve öğretmenlerin sürekli konuşmalarının önemini vurgulamaktadır. Aşağıda verilen örneklerdeki gibi, sanal zorbalıkla ilgili birkaç basit soru ile karşılıklı konuşmayı başlatabilirsiniz;

-Diğer çocuklar seninle çevrim içi görüşüyor/iletişim kuruyorlar mı? Bu iletişim, belirli siteler, anlık mesajlar, e-posta ya da sohbet odaları vasıtasıyla

mı oluyor?

– Senin hakkında, başkalarının yazdığı ve diğerlerinin doğru olduğunu düşünebilecekleri kaygı verici iletiler aldın mı?

– İnternet üzerinden, senin fiziksel ve kişisel güvenliğini tehdit eden bir ileti aldın mı?

– İnternet üzerinden gönderilen tehditlerin de yasalara karşı ve bir suç olduğunu biliyor muydun?

– Çevrimiçi ya da çevrim içi olmadan herhangi bir tartışmaya katıldın mı?

– Herhangi biri internet üzerinden cinsel içerikli bir saldırıda bulundu mu? Ne gibi? Bu konuyla nasıl başa çıkabileceğini biliyor musun?

– Seni sıkıntılı bir duruma sokmadan, bunu(siber zorbalığı) engellemek için nasıl yardımcı  olabilirim?

ÖNERİLER

 ·  Gerçek hayattaki insanlarla iletişiminde çocuğunuzun uyması gereken kuralların aynısını, cep telefonu ve internet kullanımı için de uygulayın. Siber zorbalık, sanal ortamda zarar verdiği, acıya neden olduğu kadar gerçek dünyada da bunlara neden olmaktadır. 

· Çocuklarınızı, internette uygulanması gereken kurallar ve davranışlar konusunda eğitin. Teknolojinin yanlış ya da amaç dışı kullanımı sonucunda yaşanabilecek (itibarlarının zedelenmesi, okul veya polisle sıkıntı yaşama vb.) sorunları anlatın. 

· Kendileri ve aileleriyle ilgili kişisel bilgileri başkalarına  vermemelerini söyleyin. 

· Çevrimiçi arkadaşların, aslında söyledikleri kişiler olmayabileceklerini ve internette gördükleri her şeyin doğru olmayabileceğini anlatın.

  · Çocuğunuzun bilgisayarda ne yaptığıyla ilgilenin. Çocuğunuzun internette girdiği web sayfalarından haberdar olun.

· İnternet servis sağlayıcınızdan “aile koruma paketleri” hakkında bilgi alın ve bu programları kullanın.

· Teknoloji kullanımında çocuğunuza model olun. İnternette çevrim içi (online) durumdayken, özellikle çocuğunuz yanınızda ise, başkalarını rahatsız etmeyin, alay etmeyin. Araç kullanırken cep telefonuyla mesaj göndermeyin, çünkü çocuğunuz sizi izliyor ve sizden öğreniyor.

ŞİFRENİZE VE RUMUZUNUZA DİŞ FIRÇANIZA GÖSTERDİĞİNİZ ÖZENİ GÖSTERİN VE SADECE KENDİNİZ KULLANIN!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz