Ana Sayfa Rehberlik Yazıları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: ADLER’İN PSİKOLOJİYE KATKILARI

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: ADLER’İN PSİKOLOJİYE KATKILARI

130
0

Alfred Adler Kimdir?

    Alfred Adler Bireysel Psikoloji ekolünün kurucusu, Avusturyalı psikiyatrist. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir. Avusturya Penzing’de doğdu ve Viyana’da büyüdü.




 Eserleri

– Organların Yetersizliği Üzerine İnceleme – 1911 

– Nevrotik Yapı Üzerine – 1912



 – Tedavi ve Eğitim – 1914 

– Bireysel Psikolojinin Uygulanması ve Kuramı – 1917 


– İnsanı Tanımak – 1927 


– Bireysel Psikoloji Tekniği – 1928’de birinci bölüm, 1930’de ikinci bölüm 


– Yaşamı Tanımak – 1929 


– Okulda Bireysel Psikoloji – 1929 


– Yaşamı Tanımak – 1930 


– Psikoterapi ve Eğitim – 1919-1929 


– Nevrozlar – 1929 


– Eşcinsellik Sorunu – 1930 


– Çocuk Eğitimi – 1930 


– Yaşamı Biçimlendirme – 1930 


– Psikoterapi ve Eğitim II – 1929 – 1932 


– Yaşamın Anlamı – 1933 


– Psikoterapi ve Eğitim III – 1933-1937 


Adler’in Psikolojiye Katkıları

1.Davranışın ve kişiliğin toplumsal belirleyicileri olduğunu vurgulamıştır.

2. “ Yaratıcı Benlik ” kavramını ortaya atmıştır. Freud’un ego kavramına karşıt olarak Adler yaratıcı benlik kavramını ortaya koymuştur. Benlik kavramı, son derece kişiselleşmiş, organizmanın yaşantılarını anlamlı kılan ve onları açıklığa kavuşturan öznel bir sistemdir. (Bireyin kendisine özgü yaşam biçimlerine doyum sağlayacak yaşantılardır.) Benlik kavramı bireyin yaşamına anlam katabilmek, doyum sağlayabilmek için arayış içindedir. Bu doyumu dış dünyada ara ancak bulamazsa yaratma gücü vardır ve kendisi yaratır. Adler buna yaratıcı benlik demiştir.


Her insan, kendi kişiliğinin ustası, yaratıcısıdır. Yaratıcı benlik kişiliği oluşturur. Jung’a göre ise kişisel bilinçdışı ve ortak bilinçdışı kişiliğimizin hangi yönlerinin ortaya çıkacağına rehberlik eder. Adler kişiliğin merkezine yaratıcı benliği koymuştur. Adler’e göre yaptığımız her şeyin bilincindeyizdir. Bilinçdışının etkisini en aza indirerek, bilinç düzeyini vurgulamıştır. 

3. Kişiliğin kendine özgü, biricik oluşunu vurgulamıştır.
Her insanın güdülerinin, psikolojik özelliklerinin, ilgilerinin, değerlerinin kendine özgü olduğunu savunmuştur. İnsanın tüm davranışları onu diğer bireylerden farklı kılar bu da her bireyin yaşam biçimini farklı olmasından kaynaklanır.

Freud’un vurguladığı cinsel içgüdüleri en aza indirgemiştir. Adler’e göre insan cinsel değil, toplumsal bir varlıktır. İnsan cinsel ilgileri tarafından değil, toplumsal ilgileri tarafından güdülenir. Her insan yaratıcı benliği aracılığıyla kendine özgü bir yaşam biçimi geliştirmeye çalışır. Bireyin cinsel gereksinimlerine doyum bulmasının belirleyicisi de yine onun yaşam biçimidir.

Adler’e göre kişiliğin merkezinde “ bilinç ” vardır. İnsan bilinçli bir varlıktır, davranışlarının nedeninin farkındadır. Aynı zamanda güçsüz yönlerinin, ulaşmak istediği amaçlarının da farkındadır. Bundan da öte birey, kendi benliğinin farkındadır ve kendi yaşamını planlayabilme gücüne sahiptir. Kendi davranışlarına kendisi rehberlik eder. Kendi benliğini gerçekleştirebilmek için de gücü vardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz