Ana Sayfa Uncategorized İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. Sını Ç.K. 3. Ünite

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. Sını Ç.K. 3. Ünite

418
0

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. Sını Ç.K. 3. Ünite

Sayfa 43:

Sayın Paşa’m, burada halkımıza karşı zulüm ediyorlar. Bu durumdan yararlanmak isteyen Ermeniler isyan çıkardılar. İngilizler Ermenileri destekliyor. Ruslar artık yavaş yavaş Doğu Anadolu’nun içlerine doğru ilerledi. Ermeniler Van, Bitlis, Erzurum, Kars ve Nahcivan’a saldırdılar. Ben de onlara karşı taarruza geçmek için sizden izin istiyorum.

Kazım Karabekir

Buraya harita çizip Doğu Cephesi’ni işaretleyin.

Sayfa 44:

Sarıkamış

Sarıkamış Harekatı, her türlü imkansızlıklar içinde kırık bir ümidi gerçekleştirmeye yönelen ama sonu hazinle biten bir felakettir. Sarıkamış/Beyaz Hüzün, tarihimizdeki bu hazin harekatın nasıl gerçekleştiğini anlatmak, askerimizin hem tabiatla, hem de Ruslarla olan mücadelelerini gözler önüne sermek ve Sarıkamış şehitlerinin hatırlanmasını sağlamak amacıyla kaleme almıştır. Bu kitap; okurları tarihin acılarla dolu bir sayfasına, bütün olanaksızlıklara ve karakışa rağmen Osmanlı askerinin vatanını korumak için inançla ve azimle verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir hüznün hikayesidir.

1914-1915 Sarıkamış Harekatı bir dram değil kahramanlık destanıdır.

1.       2006 Şubat ayında. İsmail Bilgin

2.       Var. Çanakkale’ye Gidenler, Gelibolu, Kurtuluşa Koşanlar…

3.       Bu soruyu yapmadım.

4.       Esere bir kahraman daha ilave etmek isteseydim bu kahraman Mustafa Kemal olurdu.

5.       Kurtuluş Savaşı, 1. Dünya Savaşı, Trablusgarp, 31 Mart Olayı…

Sayfa 45:

1.       2. İnönü Savaşı’ndan sonra yazılmıştır.

2.       Öyle görünüyor ki artık bağımsız olacağız.

3.       Mustafa Kemal Paşa

4.       Yunan ordusu.

5.       1. İnönü Savaşı, Londra Konferansı

6.       Kütahya – Eskişehir Savaşları, Ankara ve Kars Antlaşmaları

7.       Akdeniz’e ilerlemiştir.

8.       Türkiye’yi yok etmek.

Sayfa 46:

1.       Birinci kıta, birici ve ikinci mısralar.

2.       Yurdumuzun tüten en son ocağına kadar dalgalanacaktır.

3.       Sancak için dökülen tüm kanların helal olması için.

4.       Bayrak ve milli marşın milletler için ne anlam ifade ettiğini “O benim milletimin yıldızıdır parlayacak; O benimdir o benim milletimindir ancak.” mısralarından anlıyorum.

1. Dörtlük:

Korkma. Asla bu ülke işgal altında kalmaz. Bütün insanlar ölmediği sürece bu millet bu vatan bu topraklar bizimdir, bizimdi, bizim kalacak ve yaşayacak olanlar biziz.

Sayfa 47:

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Meclis’te yaptığı coşkulu konuşmalarıyla tanınan siyaset adamı ve yazar Hamdullah Suphi Tanrıöver, Tanzimat Dönemi bilim ve siyaset adamlarından Abdüllatif Suphi Paşa’nın oğluydu. Orta öğrenimini Mekteb-i Sultani’de (Galatasaray Lisesi) tamamladı ve meslek olarak öğretmenliği seçti. Ayasofya Rüşdiyesi’nde hitabet ve Fransızca, Darülmuallimin’de edebiyat, Darülfünun’da Türk-İslam sanatı dersleri verdi. İlk şiirini amcası Samipaşazade Sezai’nin Paris’te çıkardığı ‘Şura-yı Ümmet’ gazetesinde yayımladı (1902). 1909’da Fecr-i Ati topluluğuna katıldı. 1911’de bu topluluktan ayrılarak Genç Kalemler çevresinde gelişen Milli Edebiyat Akımı’na bağlandı. 1912’de milliyetçilik akımının İstanbul’daki merkezi olan Türk Ocağı’na girdi ve başkan oldu. İstanbul’daki işgalci güçlere karşı düzenlenen açık hava toplantılarında, daha sonra TBMM’de ve Kurtuluş Savaşı yıllarında hitabetin etkili örnekleri olarak gösterilen konuşmalar yaptı ve güçlü bir hatip olarak tanındı.

Sayfa 48:

1. halkın ordunun ihtiyaçlarını karşılaması istenmiştir. mustafa kemal ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için başkomutanlık yetkisini kullanmıştır.

2. ordu ve  halk çok zor durumdaydı. halk kendi ihtiyaçlarını karşılayamazken elindekileri yokluk çeken orduya vermeyi koşulsuz şartsız kabul etmiştir.

3. bu malzemeler ordunun, askerlerin ve cephenin ihtiyaçlarını karşılamak için istenmiştir. o dönemde hükümet, halk, ordu istisnasız zor durumdaydı. para yoktu.

4. anlamını bilmediğim kelimeler: patişka, tiftik, kösele, vaketa, meşin… (siz başka kelimeler ekleyebilirsiniz.)

5. bu taşıt ve araçlar ile orduya ve cepheye silahlar, yiyecekler, içecekler, kıyafetler, uyku tulumları vb. halktan alınan araç ve malzemeler taşınmış olabilir.

6. türk askerinin aç kalmaması için yemek yapılır. gece aydınlanmak için mumlar kullanılır. ordunun temel ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmıştır.

7. halk işgallere karşı direnmek için elinde silah bulunduruyor. her an savaş çıkmasından korkuyorlar ve olası ihtimallere karşı bulunduruyorlar.

8. bu maddede sözü edilen sahipsiz mallar yurdu için düşmanlara karşı kendi canını ortaya koyup şehit olan askerlerimizden kalmış olabilir.

9. ordumuz bu ustalar sayesinde silah elde etmiş, tamir işlerini yaptırmış olabilir.

10. ordu, cephane ve halktan toplanan malzemelere el konmuştu. yük hayvanlarına ve taşıtlara el konulmasının nedeni ise cepheye silah ve cephane taşımaktır.

11. ben bu dönemde halka cephanelerin durumunu anlatırdım. itilaf devletleri’nin bize açtığı savaşlardan ve ordunun yokluğundan bahsederdim. kısıtlı şartları halka anlatarak yardım isterdim.

 İnkılap, Tarihi, ve, Atatürkçülük, 8. Sınıf Ç.K., 3. Ünite

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz