Ana Sayfa Rehberlik Çocuklara Atatürk’ü Anlatmak

Çocuklara Atatürk’ü Anlatmak

545
0

Çocuklara Atatürk’ü Anlatmak

Merhaba!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun! Bu günü “bayram” yapan Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında payı olan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyoruz. “Bütün ümidim gençliktedir” diyen Atamızın yüzünü kara çıkarmamak için biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız: Çocuklarımızı eğitmek!
Bugün çocuklara Atatürk’ü anlatmaktan bahsedeceğiz. 1881’de doğan bebek ile başlayıp çelenk süslemelere giden etkinliklerde “bize göre nasıl olmalı” kısmından başladık.
Öncelikle Okul Öncesi Eğitim Programındaki kazanımlara bakalım:
Bilişsel Gelişim Alanı
Kazanım 21. Atatürk’ü tanır ve Türk toplumu için önemini açıklar.
Göstergeleri: Atatürk’ün hayatıyla ilgili belli başlı olguları söyler. Atatürk’ün kişisel özelliklerini söyler. Atatürk’ün değerli bir insan olduğunu söyler. Atatürk’ün getirdiği yenilikleri söyler. Atatürk’ün getirdiği yeniliklerin önemini söyler.
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı
Kazanım 11. Atatürk ile ilgili etkinliklerde sorumluluk alır.
Göstergeleri: Atatürk ile ilgili etkinliklere katılır. Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini farklı etkinliklerle ifade eder.
Ne Yapılabilir?
  • Bilişsel gelişim alanınındaki kazanımlara baktığımızda -programda da açıklaması var- çocukların yaşları ve gelişim düzeyleri doğrultusunda Atatürk’ün hayatı ile ilgili (doğduğu yer,  anne ve babasının isimleri, asker ve komutan olduğu, çocukları çok sevdiği, onlara bir bayram armağan ettiği vb.) temel olgular çocuklara resimli kitaplar, dramalar, belgeseller vb aracılığıyla kazandırılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta somut ögeler olmalı. Yani fotoğraflar, videolar vb.
  • Mesela Atatürk’ün fotoğraflarını seçerken gülen fotoğraflarını seçmek bizce en güzeli. Çocuklara onu anlatırken olabildiğince “normalleştirmek”.
  • Çocuklara sorulduğunda ilk cevap “Yurdumuzu düşmanlardan kurtardı” oluyor. Ancak yurt? düşmanlar?
  • Elbette ki askeri bir dehaydı, savaştı, kazandı. Ancak bunlar onu bir kahraman yapan özelliklerinden sadece bazıları. Çocuklar sadece bunları duydukları zaman öğrendikleri Atatürk ile gerçekteki Atatürk arasında çok farklılık var. Aslında, Atatürk de tıpkı onlar gibi bir çocuktu. Kardeşi Makbule ile tarlayı beklerken kargaları kovalardı. Dürüsttü, çalışkandı, kitap okumaktan hoşlanırdı. Öğretmendi.. Askerdi.. Çocukları çok severdi..Onun insani özelliklerini bilmeyen çocuklar yetiştirmek istemeyiz değil mi?
  • Okul öncesi dönem için Atatürk’ü anlatan resimli kitaplarımız yoksa da resimli kitap haline getirebileceğimiz Atatürk’ün öyküleri var. Onları seçip, görsellerle destekleyebiliriz. Çeşitli tekniklerle anlatabiliriz. Atatürk’ün fotoğraflarını süslemek güzeldir elbette. Ama burada da çocukların Atatürk’ü tanıması, onun için bu resmi süslemeyi istemesi gerekiyor. Yani süslüyorlar ama neden yapıyorlar biliyorlar mı?
  • O zaman ne yapalım; çocuklarımızla birlikte asalım bayrakları, gidelim kutlamalara. Oyunlar oynayalım, şarkılar söyleyelim..1981′ doğan, büyüyüp Atatürk olan o çocuğu unutmayalım. Bayramı bayram gibi yaşayalım çocuklarımızla!
  • Buradan Atatürk’ün hayatı ile ilgili birkaç fotoğrafı birleştirdiğimiz dosyaya ulaşabilirsiniz.
  • Atatürk’ün izinde yaratıcı nesiller yetiştirmek dileğiyle!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz