Ana Sayfa Rehberlik Yazıları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: JUNG’UN PSİKOLOJİYE KATKILARI

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: JUNG’UN PSİKOLOJİYE KATKILARI

144
0

Carl Gustav Jung Kimdir?



    Basel Üniversitesi’nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel‘de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler‘in asistanı olarak Burghölzli‘de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris‘te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği’nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung, Sigmund Freud ile beraber çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır.

Eserleri

  • Carl Gustav Jung – Psikoloji ve Din
  • Carl Gustav Jung – Anılar, Düşler, Düşünceler
  • Carl Gustav Jung – Dört Arketipler
  • Carl Gustav Jung – İnsan Ruhuna Yöneliş
  • Carl Gustav Jung – İnsan ve Sembolleri
  • Carl Gustav Jung – Kırmızı Kitap

Jung’un Psikolojiye Katkıları

Kelime Çağrışım Testi 

   Kelime çağrışım testinin amacı, hastalardaki kişilik komplekslerini açığa çıkarmaktadır. Öncelikle hastaya bir kelime listesi okunur. Hasta her bir kelimeye, aklına ilk gelen kelimeyle karşılık verir. Jung, hastalarına bu testi uygularken her bir kelimeye karşılık verme zamanını, nefes alma ve derinin elektrik iletkenliğindeki değişiklikleri de ölçmüştür. Bu fiziksel ölçümle veri elde etmeye çalışmıştır. Eğer belirli bir kelimeye verilen tepki süresi uzunsa, nefes almada düzensizlik ve deri iletkenliğinde bir değişiklik varsa, bilinçaltında uyarıcı kelimeyle, birleşen duygusal bir problem olduğu sonucuna varır.

Freud’un tüm davranışların ardında cinselliği vurgulaması Jung’un Freud’dan kopmasına neden olmuştur. Freud gibi o da bilinçdışı süreçlere önem vermiştir. Kişilikte çok karmaşık bir yapıyı benimsemiştir.

Jun’un farkı kişiliğin ırksal ve soyaçekimsel özelliğne verdiği önemdir. “Erekbilim ” denilen bir felsefe benimsemiştir.Buna göre; insan nedenlerle yaşadığı kadar amaçlarla da yaşar.İnsan davranışlarına 3 zamanlı bir bakış açısı getirmiştir;

• Geçmiş ( tarihi olarak insan vardır )

• Umutlar, amaçlar, hedefler, gelecek bu tarihle birleşir

• Şimdiyi belirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz